Psychose in kleur, van viltstift schets tot boek

Zoals jullie misschien gelezen hebben ben ik vorige week begonnen met het bloggen over mijn boek Psychose in kleur. Als alles goed gaat komt het boek op 25 september uit via uitgeverij Boekscout.

Misschien vragen jullie je af wie is Anja Lemmen, die vrouw in dat blauwe vest met een handje vol volgers op sociale media.

Ik zal kort iets over mijzelf vertellen.

Het boek Psychose in kleur is ontstaan vanuit mijn passie om te illustreren. Vorige jaar volgde ik een opleiding om een persoonlijke illustratiestijl te ontwikkelen bij opleiding Femke Veltkamp Illustratie Expeditie. Ik ben mijn leven lang al een enthousiaste tekenaar en rondde in 1992 de Koninklijke Academie van beeldende Kunsten af. Naast mijn werk in de zorg ben ik altijd blijven tekenen.

Dat ik gekozen heb voor het onderwerp psychose kwam niet uit de lucht vallen. Ik ben opgegroeid met een moeder met een psychotische kwetsbaarheid en heb zelf ook in 2010 een psychose gehad met een opname. De oorzaak was een erfelijke aanleg. Gelukkig ben ik hiervan goed hersteld een kan ik prima leven en werken met deze aandoening. Met af en toe een steuntje in de rug. De afgelopen jaren heb ik mij verdiept in mijn aandoening om ervoor te zorgen dat ik mijn psychosen zoveel mogelijk de baas ben. En dat lukt heel aardig.

Omdat ik graag kennis en ervaring wil delen om anderen te helpen, ben ik op een regenachtige dag met een goedkope pak viltstiften begonnen met ideevorming en schetsen voor mijn boek. Voor mij werkte het om eerst in beelden te denken en daarna pas aan de tekst. Bijgevoegde foto met de ruwe schets van Van Gogh deed me ten diepste beseffen dat ik niet de enige ben met een Psychotische aandoening. Psychosen zijn al zo oud als de mens en wereldwijd komt deze aandoening voor. Van Gogh werd niet begrepen in zijn tijd. Gelukkig is er in onze tijd al wat meer bekend over psychosen en is er goede behandeling voor mensen met deze aandoening. We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog niet..... Psychose is een kwetsbaarheid met veel kanten en geen mens met een psychotische kwetsbaarheid heeft dezelfde kleur. Hoe kun je dan met deze gevoeligheid omgaan ? Als omgeving, familie en jijzelf met je psychosegevoeligheid. Lees het in mijn boek Psychose in kleur.

Anja Lemmen


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties


Psychose in kleur, van viltstift schets tot boek

Pepijn de ijsbeer staat in de krant

Pepijn wordt wijs proefexemplaar is binnen

Boekscout leert mij illustreren

Pepijn wordt wijs komt 17 december uit

Samen sterk zonder stigma publiceert artikel over Psychose in kleur